Tuesday, July 17, 2012

ÇİĞDEM AŞI TARİFİ



MALZEMELER (12 kişilik)

2 su bardağı pilavlık bulgur

3 yaş orta boy soğan

150-200 gr. kıyma

5-6 parça domates kurusu

(domates zamanı ise kuşbaşı doğranmış 1 adet domates)

2 yemek kaşığı tereyağı

6 su bardağı sıcak su

6 su bardağı et suyu

1 yemek kaşığı domates salçası

1 yemek kaşığı biber salçası

tuz, karabiber, pul kırmızıbiber

Çiğdem çiçeği
YAPILIŞI:

İnce doğranmış soğanlar tereyağında kavrulur. Kıyma eklenip biraz daha kavrulur. Önceden sıcak suda yumuşatılmış ve doğranmış domates kuruları ve salçalar eklenip birkaç kez çevrilir. Yıkanmış bulgur aktarılır, sıcak su ve et suyu verilir. Baharatı ve tuzu ayarlanıp bulgurlar pişene kadar kaynatılır. Eğer varsa çiğdem çiçekleri de üzerine ek serpilerek servis edilir.
Midesinden rahatsızlığı olanların köftelik bulgula da pişirebileceği bu çorba, istenirse bulgur henüz diriyken ateşten alınıp dinlendirilebilir, böylece bulgurun daha da şişmesi sağlanabilir. Mevsiminde kabukları soyulmuş ve doğranmış 2 adet domatesle 3-4 adet sivri biber atıldığında lezzetin yükseldiği fark edilir. Çorbaya "Bulgur Aşı" da denir.

No comments:

Post a Comment